Доставка

Доставката на поръчаните стоки се осъществява съгласно “FBA” политиката на  Amazon.com, Inc чрез изпращане на стоката от логистичен център на Amazon.com, Inc чрез куриер или пощенски оператори до посочен от Потребителя офис или адрес за доставка на територията на Република България. Доставката е за сметка на Потребителя, освен ако противното не е изрично указано на Сайта. 

 

Всички импортни такси при внасянето на стоката са за сметка на Потребителя. Потребителят не може да иска възстановяване на цената, ако е отказал да плати импортните такси или да получи пратката. 

 

При извършване на международни доставки, приложими са правилата за доставка и получаване на пратки на съответната национална пощенска служба, както и на съответното национално законодателство на държавата, в която се намира получателят на стоките.

 

„ДИЛОН” си запазва правото да променя наличните методи на доставка и плащане и/или условията по тях по всяко време чрез публикуване на наличните методи на доставка и плащане на уебсайта без друго известие.

 

Преди изпращане на поръчаната стока, „ДИЛОН” има право да се свърже с Потребителя на посочения от него телефон, с цел уточняване на детайли за поръчката и/или доставката.

 

„ДИЛОН“ не носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато Потребителят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

 

Доставката се извършва съгласно посочените начини и срокове, уредени в Условията за доставка и срокове на съответния маркетплейс, от който е закупена стоката, публикувани в Общите условия на този сайт. „ДИЛОН“ спазва всички приложими политики и условия за осъществяване на доставка на стоки, приложими към съответния маркетплейс. 

 

„ДИЛОН“ обикновено обработва поръчките до 14:00 часа в деня на поръчката, а направените поръчки след този час се обработват на следващия ден. Поръчки, направени в неработни дни, включително през официални празници и уикенди, се обработват на първия работен ден.

 

Потребителят е длъжен да прегледа стоката в момента на доставката ѝ и да уведоми незабавно при установени несъответствия, липси и повреди. Ако Потребителят не стори това, се приема, че доставката е приета без възражения.